Masterclass ICT

KPN, Siemens en Decos, drie vernieuwende ICT-bedrijven, bieden in samenwerking met de Regionale Steunpunten Zuid-Holland drie masterclasses op locatie aan. Met deze reeks van masterclasses krijgen docenten een kijkje in de keuken bij diverse ICT-bedrijven en zicht op de belangrijkste trends. Verderop vindt u de informatie per bijeenkomst.

decos kpn-innovatie siemens

 

De masterclasses bieden:

 • inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in informatica en technologie.
 • veel rijke voorbeelden van hoe informatica wordt toegepast (mobiele telefonie, infrastructuur, elektrische auto’s, smart cities, smart work, etc) die mee terug in de klas kunnen worden genomen (contexten)
 • voorbeelden van hoe concepten uit het nieuwe examenprogramma (zie: http://downloads.slo.nl/Repository/advies-examenprogramma-informatica-havo-vwo.pdf) terugkomen in allerlei toepassingen, bijvoorbeeld:
  • Subdomein B1: Algoritme
  • Domein E: Architectuur (inclusief Security)
  • Domein F: Interactie (inclusief Usability, Maatschappelijke Aspecten, Security)
  • Domein L: Netwerken
  • Domein M: Physical Computing
  • Domein N: Security
  • Domein Q: Maatschappelijke en individuele invloed van informatica
 • de mogelijkheid verkennen voor leerlingactiviteiten.
 • inzicht in de vraag naar expertises vanuit het bedrijfsleven: waar moeten we onze leerlingen voor opleiden?
 • contacten met experts uit het bedrijfsleven

 

Masterclass 1: Decos

donderdag 16 maart van 16.00 tot 20.00 uur

Decos is het eerste bedrijf in Nederland dat 100% papierloos probeert te werken en ontwikkelt onder andere producten die klanten in staat stellen het gebruik van papier te reduceren. De 70 medewerkers van Decos richten zich verder onder meer op digitaal vergaderen, document- en informatiemanagement, real-time samenwerking en oplossingen op het gebied van mobiliteit. Decos steekt veel energie in innovatie, met een focus op verbetering van productiviteit en het bouwen aan een duurzame samenleving. We worden ook rondgeleid langs de moderne werkplekken van Decos. Voor meer informatie zie: https://www.decos.com/.

decos-foto

Futuristische kantoor van Decos waar zonder papier wordt gewerkt.

Masterclass 2: KPN

woensdag 29 maart van 15.00 tot 18.00 uur

KPN werkt aan een nieuwe generatie mobiele telefoonnetwerk: 5G. Maar de infrastructuur gaat verder dan dat. Nog even en dan is alles is met elkaar verbonden via het Internet of Things. Denk aan sensoren die permanent de stevigheid van dijken meten. Of straatverlichting die pas aanspringt als er een voorbijganger in de buurt is. En hartpatiënten kunnen zich weer vrij voelen omdat hun hartslag automatisch op afstand wordt gemonitord door een medische centrale. De steeds verder uitdijende digitale infrastructuur biedt kansen, maar brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat waardevolle data zo zijn beveiligd dat ze buiten het bereik van kwaadwillenden blijven? Wanneer we alles over personen en objecten kunnen meten, wie heeft er dan toegang tot die informatie? In drie uur tijd maken we een reis langs een scala van toepassingen en technologie. Voor deze masterclass zijn we te gast bij de KPN Technology Labs in Den Haag. Voor meer informatie zie: http://kpninnovatie.nl/kpn-technology-labs en http://kpninnovatie.nl/technologische-trends-technology-book.

Masterclass 3: Siemens

dinsdag 18 april van 16.00 tot 20.00 uur

Siemens kennen we misschien vooral van de wasmachines, maar Siemens doet veel meer dan dat. MindSphere, een open besturingssysteem voor Internet of Things is ontwikkeld door Siemens. Maar het bedrijf realiseert nog veel innovaties op het vlak van transport, energie, zorg, en de bouw. Siemens ontvangt ons bij het het Airborne lab waar composieten worden ontwikkeld. Zo blijft het dus niet bij software, maar zien we ook nog wat terug van de maak-industrie waar Siemens ook bij betrokken is. Verder zullen de experts van Siemens vooral ingaan op Smart Grids en 3D-design.

internet-of-things

Voor wie

De masterclasses zijn ontwikkeld voor docenten informatica en hun collega’s. Neem gerust een collega mee zodat hij/zij kan zien hoe informatica ook een plek heeft in zijn/haar eigen vakgebied. We houden rekening met de voorkennis van de deelnemers.

Data en locatie

 • Donderdag 16 maart, 16.00 – 20.00, Decos Noordwijk
 • Woensdag 29 maart, 15.00 – 18.00, KPN, Den Haag
 • Dinsdag18 april, 16.00 – 20.00, Siemens, Den Haag

De masterclasses kunnen afzonderlijk worden gevolgd.

Register Leraar

De cursus wordt aangemeld bij het Register Leraar.

Kosten en aanmelding

Voor deze masterclasses worden geen kosten in rekening gebracht. U kunt zich niet meer aanmelden.

Alle cursus data

 • Mar 2017 16

  16-20 uur
  Masterclass ICT Decos Noordwijk

 • Mar 2017 29

  15-18 uur
  Masterclass ICT KPN Den Haag

 • Apr 2017 18

  16-20 uur
  Masterclass ICT Siemens