600 scholieren naar Hannover Messe om interesse voor technologie aan te wakkeren!

Op 23 en 24 april hebben ruim 600 scholieren uit Nederland deel genomen aan een onvergetelijke en inspirerende schoolreis. De steunpunten organiseerden landelijk een unieke 2-daagse excursie naar de ‘Hannover Messe Challenge 2018’, voor leerlingen van 4/5 havo en 5/6 vwo. Vanuit Leiden en Gouda vertrok maandagochtendvroeg een bus met 82 leerlingen.

De eerste dag op de campus van de Universiteit Twente stond vooral in het teken van Nobelprijswinnaar Ben Feringa (RUG), lezingen van topwetenschappers, demonstraties en workshops over wetenschap en technologie.

De tweede dag gingen er tientallen bussen richting een van de grootste technologiebeurzen van Europa in Hannover. Op de Hannover Messe stonden ruim 6.000 interessante bedrijven uit 70 landen. Het is een inspirerende plek om rond te kijken: voor leerlingen bij uitstek de kans om zich te oriënteren op hun toekomst.

Op de beurs volgde de scholieren een paneldiscussie over het thema ‘Startups’ met Prins Constantijn (StartupDelta), Ineke Dezentjé (FME-voorzitter), Anouschka Versleijen (4TU en RoboValley), prof. Dave Blank (UTwente en Topsector HTSM), René Penning de Vries (Topsector ICT), Rolf van der Velde (Undagrid), Rob van den Heuvel (SendCloud) en moderator Jos van Erp namens Messe Holland.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van ondernemersorganisatie FME en duo-voorzitter SBB: “Tot 2030 hebben we 120.000 mensen in onze sector keihard nodig. Het tekort aan technici is een acute bedreiging voor onze economie. Ik vind het geweldig om juist hier op de Hannover Messe samen met 750 scholieren de discussie aan te gaan over techniek en de bijdrage die zij met een keuze voor techniek ook kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Ik hoop dat zij geïnspireerd raken en straks ook zullen kiezen voor een technische studie.”

De Challenge

Alle leerlingen hebben op de beurs meegedaan aan de Hannover Messe Challenge. De beursvloer is enorm groot en daarom is een goede voorbereiding van belang. De leerlingen selecteerde van tevoren alvast vijf interessante bedrijven die ze wilden bezoeken. Op de vijf stands hebben ze de vragen die ze ook hebben voorbereid gesteld en legde ze hun bezoek vast op camera. Hiervoor hadden de leerlingen drie uur de tijd. Terug op school maken ze een verslag van het bezoek aan de Hannover Messe in de vorm van een vlog of een prezi over de drie innovaties/technologieën die hun het meest aansprak. De beste vlog wordt beloond met een mooie prijs, namelijk een drone!