Masterclass Profielwerkstuk

Enkele jaren geleden is het profielwerkstuk (PWS) verplicht gesteld op alle middelbare scholen in Nederland. Een belangrijk onderdeel van het PWS is het doen van onderzoek.
Maar hoe bedenk je onderzoek? Wat is een goede onderzoeksvraag? Met deze en andere vragen worstelen jaarlijks dan ook honderden leerlingen van de bovenbouw van de HAVO en het VWO. Dit was aanleiding voor Eline Slagboom, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie, een tool te ontwikkelen waarmee hulp kan worden geboden. Dit heeft geresulteerd in een ’10-stappenplan – Onderzoek doen’ ©. Het stappenplan is ontwikkeld om de start, de opzet en de uitvoering van onderzoek duidelijk te maken en bestaat uit een handleiding met bijbehorende instructiefilmpjes. Dit is ontwikkeld in samenwerking met Gonneke Willemsen (VUMC) en Joyce Vriezen (LUMC) met ondersteuning van het biobanken consortium in Nederland (BBMRI). Ook is er een instructiefilm gemaakt om docenten en leerlingen de eerste stappen te leren van het omgaan met data.
Om docenten kennis te laten maken met het stappenplan kan een nascholing gevolgd worden. De nascholing betreft één bijeenkomst van 2,5-3 uur. Docenten krijgen handvatten hoe ze leerlingen kunnen begeleiden tijdens hun onderzoeksproces. Hoe kom je van het stadium van ‘je dingen afvragen’ tot het bedenken van het juiste onderzoek om een antwoord op je vragen te krijgen? Het wordt gekoppeld aan het onderzoek naar veroudering, maar de vaardigheden zijn toepasbaar op elk ander onderwerp.

Data en locatie

De masterclass vindt plaats in Leiden op 26 oktober en duurt van 16.00 – 19.00 uur.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor alle bèta docenten.

Kosten

Voor leden van het Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van scholen die geen lid zijn geldt een cursusgelden van €125,-. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres. Deelnemers ontvangen aan het einde een certificaat als bewijs van deelname.

Aanmelden

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u een mail sturen naar dit emailadres.

 

Deze masterclass is in samenwerking met het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).


Alle cursus data

  • Oct 2017 26

    16:00-19:00 uur
    Masterclass profielwerkstuk