Nobelprijs lezing 2017

Met de Nobelprijslezing is vorig jaar een nieuwe traditie gestart: elk jaar kort na de bekendmaking van de Nobelprijs voor de natuurkunde /scheikunde een lezing over de natuurkunde/scheikunde achter de prijs.
We willen hier mee graag inspelen op de actualiteit van het wetenschappelijke onderzoek dat deze prijs verdient.

De Nobelprijs voor Natuurkunde is dit jaar toegekend aan Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne, verbonden aan het LIGO-Virgo-project, voor ‘hun doorslaggevende bijdragen aan de LIGO-detector en de detectie van zwaartekrachtgolven’.

In september 2015 namen de LIGO-detectoren voor het eerst direct rimpelingen in de ruimtetijd, zogeheten zwaartekrachtgolven, waar. De wetenschappers van de LIGO Scientific Collaboration – Virgo Collaboration (LVC) maakten hun baanbrekende ontdekking op 11 februari 2016  bekend. Deze eerste meting van zwaartekrachtgolven was een mijlpaal in de natuurkunde en astronomie. Het bevestigde een belangrijke voorspelling van Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie uit 1915 en opende een nieuw venster op de kosmos.

Intussen liggen er al plannen op tafel voor een vervolgexperiment in de ruimte.

Met LISA (Laser Interferometer Space Antenna) wil het Europese Ruimtevaartagentschap ESA in 2034 een gigantische detector lanceren die de zwakste zwaartekrachtsgolven oppikt.

Dr Paul McNamara van de ESA zal dit jaar de lezing geven (in het Engels) over het detecteren van zwaartekrachtsgolven en het nieuwe project LISA en daarbij ingaan op mogelijkheden om dit onderwerp in de klas te behandelen.

Data en locatie

De Nobelprijs lezing is op donderdag 7 december van 16.00 – 17.30 uur.
Deze bijeenkomst vindt plaats in Delft. Nadere info volgt.

Aanmelden

Helaas kunt u zich niet meer voor deze bijeenkomst inschrijven.

Alle cursus data

  • Dec 2017 07

    16.00-17.30 uur
    Nobelprijs lezing 2017