PLG Practicum

Maak je eigen professionalisering praktisch!
In het schooljaar 2017-2018 start er (opnieuw) een Professionele Leergemeenschap (PLG) Practicum in de les. In een PLG staan eigen inbreng, eigen verantwoordelijkheid en leren met elkaar voorop. Wil je vanuit een positieve instelling en constructief met je professionalisering aan de slag? Meld je dan aan voor deze PLG!

Doel

Doel is practica te ontwikkelen die op de eigen school kunnen worden uitgevoerd of gedurende een dagdeel met leerlingen in het JSL. Dat laatste is met name  interessant voor scholen in de nabije regio. Daarnaast kunnen ook de mogelijkheden van practica voor een PWS worden verkend.

Inhoud en opzet

Met een groep docenten en TOA’s gaan we nieuwe practica ontwikkelen en uitproberen en oude practica herzien. Het vernieuwde examenprogramma van biologie, scheikunde en natuurkunde is uitgangspunt. Deelnemers bepalen daarbinnen zelf het onderwerp en waar mogelijk zullen experts uitgenodigd worden voor ondersteuning. Bij deelname aan deze PLG is het noodzakelijk om het ontwikkelde materiaal ook uit te proberen in de praktijk: meedoen is gebruiken. De PLG bestaat uit 2 x 5 bijeenkomsten (5 voor en 5 na de kerst).

Data en locatie

De practica vinden plaats in Leiden van 16.00 – 20.00 uur op de volgende data:
28 september
12 oktober
2 november
16 november
14 december
18 januari
1 februari
15 februari
15 maart
5 april

Het ontwikkelen en uitproberen van de practica zal plaatsvinden in het Junior Science Lab (JSL) met de daar aanwezige apparatuur, chemicaliën en materialen (denk aan microscopen,  binocs, BIOPACS,  IP-coach met sensoren, PCR apparatuur, centrifuges, zuurkasten, etc.).
Junior Science Lab  (onderdeel van het Gorlaeus Laboratorium), Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden.

Doelgroep

Deze PLG is bedoeld voor zowel biologie, natuurkunde als scheikunde docenten uit het vo.

Begeleiding

Marjoleine Vermeulen, vakdidactica biologie bij het ICLON
Cris Bertona, vakdidactica scheikunde bij het ICLON

Kosten

Voor leden van het Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van scholen die geen lid zijn geldt een cursusgelden van €550,-. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres. Deelnemers ontvangen aan het einde een certificaat als bewijs van deelname.

Aanmelden

Voor meer informatie kunt u conact opnemen via dit e-mailadres.

Alle cursus data

 • Feb 2018 01

  16.00-20.00 uur
  PLG Practicum

 • Feb 2018 15

  16.00 tot 20.00 uur
  PLG Practicum

 • Mar 2018 15

  16.00 tot 20.00 uur
  PLG Practicum

 • Apr 2018 05

  14.00-20.00
  PLG Practicum