Themabijeenkomst: de Big Data van Sport

Bij de themabijeenkomst de Big Data van Sport maakt u kennis met het analyseren van grote hoeveelheden sportdata.

 

Big data van profsport en leefstijl

Informatici van de Universiteit Leiden doen onderzoek naar de big data van sport. De grote hoeveelheden data van profsporters, sportclubs en sportbonden zijn te gebruiken om bijvoorbeeld prestaties te verbeteren, trainingsschema’s te optimaliseren en matchfixing in kaart te brengen. Met gegevens over niet-professionele sport kunnen artsen en onderzoekers een gezonde leefstijl voorstellen voor een bepaalde persoon of bevolkingsgroep.

 

Sport als onderwijsthema

Veel jongeren houden van sport, of ze die nu zelf beoefenen of ernaar kijken. Bekende sporters spreken tot de verbeelding. Het gebruik van echte gegevens van professionele sportmensen in een lessenserie maakt het onderwijs dan ook aantrekkelijker. Het onderwerp biedt de mogelijkheid kennis te maken met het thema Big Data binnen een voor jongeren relevante context.

 

Lesmateriaal
Tijdens de bijeenkomst maakt u kennis met lesmateriaal dat door LIACS wordt ontwikkeld. Het bestaat uit ongeveer 2 lessen, waarbij leerlingen zelf met een grote dataset in Excel gaan werken. Het lesmateriaal bevat ook een demo waarin wordt uitgelegd wat er allemaal mogelijk is met dit soort grote datasets. Het lesmateriaal sluit aan bij het eerder ontwikkelde lesmateriaal over Big Data.

Resultaat

Deelnemers doen tijdens de bijeenkomst een praktijkopdracht. Die praktijkopdracht kunt u later zelf in uw lessen toepassen. Zo bent u beter in staat om uw leerlingen enthousiast te maken voor het vak informatica. Zij zullen met deze thematische insteek inzien dat data science relevant is voor henzelf en de maatschappij.

Inhoud en opzet

De middag start met enkele presentaties van Leidse sport data scientists. Vervolgens is er een eenvoudig diner. Daarna gaan we verder met een praktijkopdracht over sport data science.

 

Actuele onderwerpen
Bij de themabijeenkomst Sport Data Science delen data scientists van de Universiteit Leiden hun inzichten van hun onderzoeksprojecten met u. Actuele onderwerpen komen aan de orde, die aantrekkelijk zijn om ook in uw eigen lessen te noemen.

Enkele voorbeelden: studenten van de bachelor opleiding informatica ontwikkelen momenteel een app voor bezoekers aan de Volvo Ocean Race in Den Haag in 2018. In de zomer van 2017 heeft LIACS de data van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal geanalyseerd. En eerder werkte LIACS samen met de Nederlandse schaatscoach Jac Orie, waar trainingsadviezen uit voortkwamen.

Datum en locatie

Woensdag 27 september 2017 van 16.00 – 20.00 uur
De themabijeenkomst Sport Data Science vindt plaats bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). LIACS is het instituut voor informatica-onderzoek aan de Universiteit Leiden en is onder meer gespecialiseerd in de big data van sport. Een precieze locatie volgt nog.

Doelgroep

Docenten informatica en wiskunde bovenbouw havo en vwo. Ook andere docenten die bijvoorbeeld projectmatig data science / big data willen behandelen zijn van harte welkom.

Begeleiding

De volgende mensen zullen u welkom heten en introduceren in het onderwerp van Sport Data Science:

  • Prof. Dr. Joost Kok (LIACS)
  • Dr. Arno Knobbe (LIACS)
  • Dr. Arie-Willem de Leeuw (LIACS)
  • Drs. Martin Bruggink (Bètasteunpunt Zuid-Holland)

Kosten

Voor leden van het Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet lidscholen worden er kosten van €125,- in rekening gebracht. Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting het door u opgegeven school- of organisatieadres. Deelnemers ontvangen aan het einde een certificaat als bewijs van deelname.

Aanmelden

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Alle cursus data

  • Sep 2017 27

    16:00-20:00 uur
    Themabijeenkomst: de Big Data van Sport