Overige activiteiten

Activiteiten van partners

COC-onderwijsdag
In het kader van 50 jaar Leidse homobeweging organiseert COC Leiden een dag over seksuele- en genderdiversiteit in de klas op zaterdag 3 november van 11.00 – 18.00 bij MBO Rijnland, Breestraat 46 in Leiden.

Tijdens een dag vol workshops, pitches en netwerkmogelijkheden krijg je verschillende inzichten over hoe je kunt omgaan met verschillende aspecten van seksuele- en genderdiversiteit. Gesprekstechnieken, beleidsadviezen, feiten & cijfers, cultuurverschillen: alles komt aan bod.

De dag is bedoeld voor onderwijsprofessionals in de breedste zin van het woord, die meer willen weten over seksuele en genderdiversiteit!

Meer informatie over de dag en de mogelijkheid om in te schrijven vind je hier.

 

Shell masterclass: Technologie achter olie- en gaswinning

In deze masterclass word je meegenomen in de technologie achter olie- en gaswinning en -verwerking. Ook gaan we in op de ontwikkelingen rondom duurzaamheid en energietransitie. We laten zien hoe bètavakken worden ingezet in de industrie. Maar deze nascholing geeft je bovendien de unieke kans om een kijkje te nemen bij één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Tijdens de masterclass leggen Shell professionals uit wat hun werk inhoudt en welke (innovatieve) technologieën worden toegepast. Een docent-ontwikkelaar scheikunde van het Freudenthal Instituut zal zorgen voor een vertaalslag naar het onderwijs.

De masterclass bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt op verschillende locaties van Shell gegeven. Tijdens de sessies zijn de vakdisciplines natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en fysische geografie uit het voortgezet onderwijs herkenbaar. De volgende onderwerpen komen aan bod:

11 oktober – Upstream: aardwetenschappen en boortechnologie (locatie: Shell Learning Centre, Rijswijk)

3 december – Downstream proces: raffinage, bewerken van ruwe olie, petrochemie en de marketing van grondstoffen en producten (locatie: Shell Raffinaderij, Pernis)

10 januari – We bezoeken het laboratorium in Amsterdam en staan stil bij duurzaamheid, innovatie en energietransitie (locatie: Shell Technology Centre, Amsterdam)

11 februari – We gaan speeddaten met Shell medewerkers (locatie: Shell Hoofdkantoor, Den Haag)

Deze masterclass wordt aangeboden door Bètapartners en U-Talent. Aanmelden kan tot donderdag 4 oktober. Docenten van Bètapartners scholen kunnen zich aanmelden via dit inschrijfformulier. Voor docenten van U-Talent scholen gaat de aanmelding via U-Talent.

 

De Ronde Tafel Frans – vijfde landelijke dag van de Franse taal

Op 8 november 2018 wordt de vijfde landelijke Dag van de Franse taal gehouden. Het is inmiddels een traditie dat op de tweede donderdag van november honderden scholen in het teken staan van de Franse taal en cultuur. De vaksecties Frans organiseren dan speciale themalessen en workshops, vaak in samenwerking met andere vakken, en nodigen gastsprekers en artiesten uit om leerlingen te enthousiasmeren voor hun vak. De Dag van de Franse taal is een initiatief van de Ronde Tafel Frans en heeft als doel de keuze voor het Frans als examenvak te bevorderen. Door op een leuke manier bezig te zijn met hedendaagse Franse cultuur, de rol van Frans in studie en beroep en de verbinding met andere vakken, ervaren de leerlingen: Le français, c’est sympa, pratique, partout et pour tous!
Voor meer informatie en aanmelden, zie de website.

 

De regionale VO-HO netwerken – de Landelijke Conferentie VO-HO netwerken

Datum: 15 november 2018 van 13:30 – 20:00 uur te Utrecht Science Park.
Thema van de dag: Van peuter tot professional. Met hun cursusaanbod voor leerlingen en docenten dragen de regionale VO-HO netwerken bij aan een leven lang leren. Tijdens deze conferentie nemen we dat voortdurend leren letterlijk.
De regionale VO-HO netwerken verbinden het voortgezet en vervolgonderwijs, maar ook met het primair onderwijs zijn mooie projecten ontwikkeld. Binnen het thema van deze conferentie laten we mooie voorbeelden zien en interessante sprekers horen. De middag wordt geopend met een forumgesprek tussen de vertegenwoordigers van de Vereniging Hogescholen (VH), de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de VO-raad over de rol van de regionale VO-HO netwerken. In twee werkgroeprondes kunt u daarna kiezen uit tien werkgroepen, die alle in het teken staan van een leven lang leren. De conferentie wordt afgesloten met een netwerkdiner waar u van harte voor bent uitgenodigd. Voor meer informatie en aanmelding klik op deze link.

 

ICLON, Universiteit Leiden – ICLON Geschiedenisdag
Het ICLON organiseert op 16 november 2018 de ICLON Geschiedenisdag met het thema: ‘met het oog op de toekomst’. Voor meer informatie en aanmelden, zie de website.

 

ICLON, Universiteit Leiden – ‘Terugkoppeling van doorstroomgegevens aan het VO’
Datum: donderdag 22 november. Doelgroep: decanen en medewerkers in de school die gaan over de kwaliteit van het onderwijs en daarvoor studieresultaten van ex-cohorten studenten nodig hebben. Locatie: Pieter de la Court gebouw, Leiden
Tijd: 15:00-17:00 uur. Aanmelden via deze link.

 

LUCIS, Universiteit Leiden – Midden-Oosten cultuurmarkt
Op zaterdag 24 november 2018 organiseert LUCIS (Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving) in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden de derde editie van de Midden-Oosten cultuurmarkt. De eerste twee edities van de Cultuurmarkt in de indrukwekkende Tempelzaal waren met meer dan duizend enthousiaste bezoekers een groot succes. Om die reden heeft LUCIS besloten om van de cultuurmarkt een jaarlijks terugkerend evenement te maken, met een uitgebreid programma en bekende gezichten.

Al vanaf 10:00 uur kunnen bezoekers genieten van een interessant programma en kennis opdoen over de culturen, talen, geografische en demografische aspecten van de Midden-Oosterse landen. De hele dag kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de taallessen en workshops. Voor meer informatie, zie de website.

 

Cleveringabijeenkomsten

Eind november vinden de Cleveringabijeenkomsten voor Leidse alumni weer plaats op bijna vijftig locaties wereldwijd.

Deze bijeenkomsten worden, in samenwerking met regionale comités, georganiseerd door het LUF om de protestrede van professor Cleveringa te gedenken. Op 26 november 1940 hield hij een vlammend betoog tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, de hoogleraren Meijers en David.

Hier kunt u alle bijeenkomsten vinden en waar ze plaatsvinden.